Τι είναι η Εργοθεραπεία

Τι είναι η Εργοθεραπεία Previous item Εργοθεραπευτική Παρέμβαση... Next item The 7 senses

Η Εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρει υποστήριξη σε άτομα με σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα για να μπορέσουν να ζήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή τους. Είναι το μόνο επάγγελμα που βοηθά τα άτομα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους να κάνουν πράγματα που θέλουν και πρέπει να κάνουν μέσω της θεραπευτικής χρήσης καθημερινών δραστηριοτήτων που είναι σημαντικές για τα ίδια τα άτομα, δηλαδή μέσω έργων που γεμίζουν το χρόνο τους και δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή τους. 

Οι Εργοθεραπευτές συνεργάζονται με ανθρώπους όλων των ηλικιών (βρέφη, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους) με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Μερικά παραδείγματα:

  • Συνεργασία με το παιδί και τους εκπαιδευτικούς στη τάξη για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η γραφή ή να παρέχουν στρατηγικές για τη διαχείριση συμπεριφορών – δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν τους μαθητές να μάθουν και να ευδοκιμήσουν στο σχολείο.
  • Συνεργασία με πελάτες που γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική βλάβη για την εκτίμηση και τη θεραπεία της γνωστικής δυσλειτουργίας – προβλήματα με τη δυνατότητα σκέψης, μνήμης ή επικοινωνίας, για να βοηθήσουν τους πελάτες να αναρρώσουν ή να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με την κατάστασή τους.
  • Συνεργασία με πελάτες με ψυχικές ασθένειες στα εξωτερικά προγράμματα, δηλαδή να μπορούν να διαχειριστούν τις συνθήκες τους έτσι ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα στο σπίτι τους και στην κοινότητα.
  • Συνεργασία με τους πελάτες για τον εντοπισμό και την αγορά εξοπλισμού, όπως αναπηρικές καρέκλες ή εξοπλισμό ασφαλείας για το μπάνιο, για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια ή να παραμείνουν στο σπίτι με ασφάλεια όταν οι φυσικές τους ικανότητες έχουν αλλάξει ως αποτέλεσμα μιας πάθησης όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η αρθρίτιδα.
  • Συνεργασία με πελάτες μετά από τραυματισμό στο χώρο εργασίας ή από οποιοδήποτε ατύχημα για να καθορίσουν τι μπορεί να χρειαστεί ο πελάτης στο μέλλον για να μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Δουλεύοντας με τους πελάτες που έχουν βιώσει μια αλλαγή στις σωματικές ή πνευματικές τους ικανότητες, να επιστρέψουν στην εργασία προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν ή κάνουν αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας. 

Οι υπηρεσίες της Εργοθεραπείας περιλαμβάνουν (α) μια εξατομικευμένη αξιολόγηση κατά την οποία ο πελάτης/ η οικογένεια και ο θεραπευτής καθορίζουν τους στόχους του πελάτη, (β) δημιουργία ενός προσαρμοσμένου πλάνου παρέμβασης για την βελτίωση των ικανοτήτων του ατόμου ώστε να μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και να επιτυγχάνει τους στόχους του και (γ) επαναξιολόγηση του θεραπευτικού πλάνου για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα επίτευξης των στόχων ή για αλλαγή του πλάνου παρέμβασης. 

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της Εργοθεραπείας:

  • Εστιάζουμε κυρίως στα έργα των ατόμων. Οι τομείς έργου που παρεμβαίνει η Εργοθεραπεία είναι: 
  1. Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής: χρήση μπάνιου και ντους, χρήση τουαλέτας και υγιεινή τουαλέτας, ένδυση, κατάποση/ βρώση, σίτιση, φροντίδα προσωπικού εξοπλισμού, λειτουργική κινητικότητα
  2. Σύνθετες Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής: φροντίδα κατοικίδιων, διαχείριση επικοινωνίας, κινητικότητα στην κοινότητα, οικονομική διαχείριση, προετοιμασία γεύματος και καθαρισμός, διατήρηση ασφάλειας και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, αγορές (ψώνια)
  3. Ξεκούραση και Ύπνος: ξεκούραση, προετοιμασία ύπνου και συμμετοχή στον ύπνο
  4. Εκπαίδευση 
  5. Παιχνίδι: εξερεύνηση παιχνιδιού, συμμετοχή σε παιχνίδι
  6. Ελεύθερος Χρόνος/ Ψυχαγωγία: διερεύνηση ελεύθερου χρόνου, συμμετοχή σε ελεύθερο χρόνο
  7. Εργασία: εργασιακή απόδοση, ενδιαφέροντα απασχόλησης, διερεύνηση και συμμετοχή σε εθελοντισμό
  8. Κοινωνική Συμμετοχή: συμμετοχή στη κοινότητα, στην οικογένεια, με φίλους, συνομήλικους
  • Τα έργα μας είναι οι δραστηριότητες που γεμίζουν τις μέρες μας και που δίνουν νόημα και σκοπό στην καθημερινότητά μας. Οι εργοθεραπευτές κατανοούν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες σε όλους μας και δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να ζήσουν την ζωή όσο το δυνατόν καλύτερα, παρά τις προκλήσεις, τους περιορισμούς και την αναπηρία.
  • Στην περίπτωση των παιδιών, το επίκεντρο θα είναι να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε παιδικά έργα όπως το παιχνίδι και το σχολείο και η υποστήριξη της ανάπτυξης και βελτίωση των αναδυόμενων δεξιοτήτων ανεξαρτησίας.
  • Οι εργοθεραπευτές κατανοούν πώς η ασθένεια, ο τραυματισμός, η αναπηρία ή οι προκλήσεις της ζωής μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν τα καθημερινά πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς και στόχος τους είναι να στηρίξουν τα άτομα ώστε επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο ανεξαρτησίας και αυτονομίας τους.
  • Η Εργοθεραπεία επικεντρώνεται στις δυνάμεις των ανθρώπων και η θεραπεία καθοδηγείται πάντα από τις προτιμήσεις του πελάτη (ή της οικογένειάς τους στην περίπτωση των παιδιών).

«Τα έργα είναι μοναδικά για τον καθένα και προσφέρουν ικανοποίηση και ολοκλήρωση ως αποτέλεσμα συμμετοχής σε αυτά» (ΑΟΤΑ, 2002)

Βιβλιογραφία

Anon 2020. What is Occupational Therapy? – AOTA. [online] Available at: <https://www.aota.org/Conference-Events/OTMonth/what-is-OT.aspx> [Accessed 24 Mar. 2020].

Anon 2020. What Is Ot | What Is Occupational Therapy | The Association of Occupational Therapists of Ireland. [online] Available at: <https://www.aoti.ie/what-is-ot/What-is-Occupational-Therapy> [Accessed 24 Mar. 2020].

Anon 2020. What Occupational Therapists (OTs) Do. [online] Available at: <https://www.coto.org/you-and-your-ot/what-occupational-therapists-do> [Accessed 24 Mar. 2020].

Share this: