‘’Θέση W’’

‘’Θέση W’’ Previous item Nutritional Therapy For... Next item Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Όταν τα παιδιά παίζουν σε καθιστές θέσεις αναπτύσσουν τον έλεγχο του κορμού και την περιστροφή που απαιτούνται για το πέρασμα μέσης γραμμής και την αμφίπλευρη οργάνωση. Αυτές οι δεξιότητες απαιτούνται για να μπορεί το παιδί να αναπτύξει πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις, καθώς και την κυρίαρχη πλευρά σώματος. 

Η ‘’θέση W’’ είναι όταν ένα παιδί κάθεται στο κάτω μέρος του με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια τοποθετημένα έξω από τους γοφούς του. Εάν στέκεστε πάνω από το παιδί σας, θα δείτε τα πόδια και το σώμα του να σχηματίζουν το σχήμα ‘’W’’. 

Η θέση W είναι μια από τις καθιστές θέσεις που χρησιμοποιούν τα περισσότερα παιδιά καθώς παίζουν αλλά δε συνίσταται για κανένα παιδί. Πολλά τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά κινούνται μέσω αυτής της θέσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπερβολική χρήση αυτής της θέσης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά ορθοπεδικά προβλήματα.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το W-Sitting;

  • Εξάρθρωση ισχίου – Εάν ένα παιδί έχει προβλήματα ισχίου, το να κάθεται στη θέση W μπορεί να πιέσει τους γοφούς και τις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα εξάρθρωσης.
  • Φτωχός έλεγχος κορμού και έλλειψη κεντρικής δύναμης – Η ευρεία θέση καθίσματος της θέσης W διευκολύνει τη διατήρηση του σώματος σε όρθια θέση. Τα παιδιά που κάθονται σε θέση W δεν χρησιμοποιούν τους υπόλοιπους μυς τόσο πολύ και δεν αναπτύσσονται όσο όταν θα κάθονταν σε άλλες καθιστές θέσεις.
  • Έλλειψη κινήσεων σώματος – Η θέση W καθιστά δύσκολη για τα παιδιά να περιστρέψουν το άνω σώμα τους και να φτάσουν σε κάθε πλευρά με το ένα ή και τα δύο χέρια.
  • Μη προτίμηση χεριών – Σε θέση W ένα παιδί έχει καλό έλεγχο και σταθερότητα στον κορμό. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και των δύο χεριών για την ολοκλήρωση εργασιών. Ωστόσο, η ανάπτυξη προτίμησης χεριού είναι σημαντική για την ικανότητα της γραφής αργότερα.
  • Αυξημένος μυϊκός τόνος – Εάν ένα παιδί έχει αυξημένο μυϊκό τόνο ή υπερτονία, τότε το να κάθεται σε μια θέση W θα αυξήσει το σφίξιμο στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Οι περισσότεροι γονείς δε θέλουν να ανησυχούν για τη διατήρηση της ισορροπίας των παιδιών τους όταν επικεντρώνονται σε ένα παιχνίδι, γι’ αυτό βασίζονται σε αυτή τη θέση, αφού δίνει πρόσθετη σταθερότητα κορμού και ισχίου, ώστε να επιτρέπουν ευκολότερο χειρισμό στο παιχνίδι. Τα παιδιά που είναι συχνά W-sitters, επειδή “στερεώνονται” μέσω του κορμού τοποθετούν τα παιχνίδια μπροστά τους και δεν επιτρέπουν στο κορμό να κάνει περιστροφικές κινήσεις, πέρασμα μέσης γραμμής και επίσης, η θέση αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη πλευρίωσης. 

Τι μπορείτε να κάνετε για το W-Sitting του παιδιού σας;

  • Να υπενθυμίζεται το παιδί σας να τοποθετεί τα πόδια του με ένα διαφορετικό τρόπο.
  • Προσφέρετε στο παιδί σας μια μικρή καρέκλα, θεραπευτική μπάλα ως εναλλακτική λύση για να καθίσετε στο πάτωμα.
  • Ενθαρρύνετε την πρηνή θέση (μπρούμυτα), με τη στήριξη στους αγκώνες ως μία εναλλακτική θέση στο πάτωμα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει αυτές τις θέσεις: 

Σταυρωμένα πόδια: Το παιδί κάθεται στο κάτω μέρος του, σταυρώνει τα πόδια του, λυγίζει τα γόνατά του και πιέζει τα πόδια του κάτω. Η θέση αυτή αναφέρεται και ως criss-cross applesauce.

Πόδια μπροστά – Το παιδί κάθεται στο κάτω μέρος με τα πόδια του ευθεία μπροστά του

Πόδια στο πλάι – Το παιδί κάθεται στο κάτω μέρος του και λυγίζει τα γόνατά του, έτσι ώστε και τα δύο πόδια να δείχνουν προς μια κατεύθυνση στη μία πλευρά του σώματος του.

Ο πιο αποτελεσματικός (και ευκολότερος) τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα με τη θέση W είναι να αποτρέψετε το να γίνει συνήθεια. Η συνεχής εξάρτηση από το W-sitting μπορεί να εμποδίσει ένα παιδί να αναπτύξει πιο ώριμα μοτίβα κίνησης απαραίτητα για δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται και να τοποθετούνται σε εναλλακτικές καθιστές θέσεις.

 

Βιβλιογραφία:

Anon 2020. What is W-sitting? | Alternatives to W-sitting | Pathways.org. [online] Available at: <https://pathways.org/what-is-w-sitting/> [Accessed 20 Apr. 2020].

McNamara, J., 2020. undefined. [online] Available at: <http://www.pediatricservices.com/parents/pc-22.htm> [Accessed 20 Apr. 2020].

Share this: